Menu Close
gaya hidup picture

Betul ke gaya hidup mewah ini salah? Cuba bayangkan situasi sewaktu bulan puasa. Pada awalnya, anda bercadang untuk menukar langsir baru je sebab langsir lama…

buy now pay later picture

Perasan tak, apabila anda akan membuat pembelian besar, anda pasti pernah berdepan dengan tawaran untuk membuat pembayaran secara ansuran. Tawaran ini dikenali sebagai Beli Sekarang…

bebas hutang picture

“Kan best kalau hidup bebas hutang, tenang je jiwa…” “Arghh, peningnya tengok hutang banyak sangat ni!” “Bila la hutang aku nak settle ni hmm….”  …

nutella picture

“Bestnya kalau dapat hadiah jambangan coklat Ferrero Rocher..” Siapa je tak kenal dengan coklat bulat yang dibalut dengan pembungkus bewarna keemasan? Membuka pembalut sahaja pun…

pomodoro picture

“Okay, harini aku nak siapkan semua kerja aku” – Ali 5 minit kemudian, Ali terbaring sambil scroll media sosial selama 3 jam. Pasti anda biasa…

burger ramly picture

“Bagi burger daging double special cheese 1” Sebut saja order di atas, pasti kita dah terbayang keenakan daging burger saat digigit. Aroma memikat daging Burger…

99 speedmart picture

Pergi mana-mana je mesti ada kedai 99 Speedmart. Dekat Lagi Murah Siapa sangka, di sebalik tumbuhnya 99 Speedmart bak cendawan, pengasasnya merupakan seorang Orang Kelainan…

kenanga picture

Jika anda seorang pelabur saham, pasti anda biasa dengar broker Kenanga. Tahukah anda, pengasas bersama Kenanga Investment Bank Berhad, Tengku Dato’ Paduka Noor Zakiah Tengku…

miaow miaow picture

Sebut sahaja snek makanan ringan, pasti logo muka kucing tersenyum terbayang di fikiran anda. Rata-rata peminat snek pasti kenal dengan jenama Miaow Miaow. Ini 3…

secret recipe picture

“Happy birthday to you…” “Nah, cepat buat wish dan tiup kek!”   Sebut pasal kek je, pasti jenama Secret Recipe terlintas di kepala kita. Pelbagai…

MR DIY picture

“Plan nak beli 1 barang je, tapi dekat kaunter bayar, tiba-tiba penuh pula bakul dengan barang…hehehe..” “Sentiasa harga rendah”   Siapa yang tak kenal dengan…

securiforce picture

Siapa yang tak kenal dengan jenama Securiforce? Syarikat Securiforce Sdn Bhd merupakan syarikat kawalan keselamatan terkenal di Malaysia. Tapi tahukah anda pengasasnya, Datuk Wira Dr…

zakat pendapatan picture

Apa itu Zakat Pendapatan? Zakat pendapatan timbul daripada konsep zakat al-mal al-mustafad (zakat harta perolehan). Konsep al-mal al-mustafad bermaksud mewajibkan zakat ke atas mana-mana harta perolehan dari hasil usaha…

jeff bezos picture

Siapa kata nak jadi angkasawan adalah perkara yang mustahil? Zaman sekarang ni, asal ada wang, semua benda boleh. Contoh seperti Jeff Bezos, manusia terkaya di…

unicorn picture

“Impian aku nak jadi Unicorn Malaysia” Selalu dengar ayat di atas? Unicorn adalah terma merujuk kepada syarikat start-up persendirian yang mempunyai nilai lebih dari $1…

buat duit picture

“Pening lah nak cari duit tepi, nak buat Foodpanda atau Grab tak ada lesen la pula” ‘Nak berniaga Shopee, tapi tak ada modal untuk beli…

sewa picture

SEWA VS BELI RUMAH “Sewa rumah mahal lah, ini semua kapitalis!” “Belilah rumah, tak rugi” “Rumah boleh jadi aset” “Harga rumah makin lama makin mahal…

ccris picture

“Jangan lupa bayar hutang, nanti rekod CCRIS tak cantik. Susah nak buat loan”   Pasti kita selalu dengar ayat seperti di atas ni kan? Tapi…

Notifikasi Emel

Dapatkan notifikasi emel setiap kali kami menambah artikel.

Masukkan Emel Anda *
Loading

TENTANG BERUWANG

BERUWANG ialah portal media digital yang berkongsi info terkini dan tips untuk membantu masyarakat Malaysia celik kewangan dan sentiasa bermotivasi meningkatkan taraf hidup yang lebih berkualiti.

PENAFIAN

Segala maklumat yang dikongsikan adalah pendapat penulis semata-mata dan tidak mewakili sebarang entiti melainkan dinyatakan. Info yang dikongsikan untuk tujuan pendidikan dan pihak BERUWANG tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang tindakan dan kerugian yang dialami oleh pembaca.

Anda ada pendapat atau maklumat yang ingin dikongsikan? Emailkan kepada kami di admin@theberuwang.com.